ma. aug 2nd, 2021
Linkstrategie

Outplacement? Wat is het en hoe werkt het?

Outplacement is het herplaatsen van een ontslagen medewerker met behulp van een outplacementbureau. In essentie gaat het eigenlijk altijd om het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever. Outplacement wordt meestal betaald door de organisatie die de werknemer ontslaat. Soms wordt het bedrag dat voor outplacement beschikbaar wordt gesteld afgehouden van de transitievergoeding waar de werknemer bij een gedwongen ontslag recht op heeft.

Een outplacementtraject kan in essentie de volgende onderdelen of aandachtsgebieden bevatten:

–      Omgaan met verlies, afscheid nemen

–      Winst, kansen en uitdagingen

–      Kwaliteiten en drijfveren

–      Perspectief creëren

–      Keuzes maken en koppelen aan de realiteit

–      Scholing (opleiding)

–      Intensieve bemiddeling en begeleiding naar een nieuwe baan

–      Nazorg (is het nieuwe werk duurzaam).

Outplacement besteedt dus aandacht aan het omgaan met verlies van het huidige werk van de werknemer, afscheid nemen, twijfels en belemmeringen ombuigen naar kracht; persoonlijke ontwikkeling en concrete bemiddeling naar een nieuwe baan.

Outplacement kan ook worden ingezet bij burn-out

Wanneer u ervaart dat er in uw situatie iets moet gebeuren, u onvrede voelt en het gevoel hebt dat alles u teveel wordt, dan is het tijd om stil te staan en te werken aan een nieuw perspectief. U wilt iets ondernemen en de mogelijkheden daarbij onderzoeken. Het kan zo zijn dat u uw werk anders wilt inrichten of dat u ontdekt dat het werk niet meer bij u past. Ook kan het zo zijn dat u nog niet zo goed weet welke stappen u kunt zetten om terug aan het werk te gaan of een opleiding te volgen. Een burnoutfase brengt ook onzekerheid met zich mee: “kan ik het nog wel bijbenen? Waar liggen mijn grenzen? Hoe zeg ik in de toekomst tijdig nee?”

Meer informatie over outplacement leest u op de website Outplacementverzekering.nl.

https://www.outplacementbureau.nl

Door