linkstrategie
Image default
Bedrijven

Wat is chiptuning precies?

Misschien heb je een net beginnende liefde ontdekt voor auto’s, of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Doorgewinterde liefhebbers van het maken of aanpassen van hun eigen auto weten echter heel goed wat het is. Pimpen en tunen. Het gaat hier om het mooier maken van je auto, en om de prestaties (of de mogelijkheden) van je auto te verbeteren. Zo haal je het beste uit je auto, op wat voor manier dan ook. Wat is wat precies?

Pimpen

Het pimpen van iets is in het Nederlands de laatste twintig jaar overgenomen uit het Engels. Pimpen kan betekenen iets versieren, iets mooier maken, maar bijna altijd door iets toe te voegen. Zo is het tegenwoordig ook een populair iets om tweedehands meubilair op te kopen en deze te moderniseren. De gemoderniseerde meubeltjes kun je dan als “gepimpt” beschouwen. Bij auto’s gaat pimpen ook over het mooier maken, het toevoegen aan de buitenkant. Het carrosserie van een voertuig kan hierbij worden gestript, vervangen, verlengd, overgeverfd worden, en meer. Bekende voorbeelden hiervan zijn sportieve spoilers, maar je kunt ook aan nieuwe spiegels, een uitlaat, velgen, en alles dat aan de buitenkant zit denken.

Tunen

Als het niet over de buitenkant gaat dan gaat het over de binnenkant, en dat is waar we het over tunen hebben. Tunen betekent eigenlijk bijstellen, en chiptuning is dus eigenlijk het bijstellen van de (computer)chips. Tunen gaat over het anders programmeren van de computersoftware die op de chips staat zodat je bijvoorbeeld niet gelimiteerd wordt op 200 kilometer per uur, maar op 220. Tunen kan legaal zijn, want het kan in sommige landen ook illegaal zijn als je de wettelijke afspraken gaat overschrijden. Hetzelfde als dat je geen permanente neon strips onder je auto mag plakken als je aan het pimpen bent, omdat dit een afleiding vormt voor het overige verkeer.

Chiptuning Rotterdam

Omdat het niet zo makkelijk of verstandig is om zelf aan chiptuning te gaan doen, zijn er zaken die gespecialiseerd zijn in dit soort dingen. Zo is er bijvoorbeeld Chiptuning Rotterdam. Bedrijven zoals Chiptuning Rotterdam kunnen je vaak helpen met allerlei dingen die met je auto te maken hebben. Dit kunnen programmeringen zijn voor je chips, maar ook vaak dingen die meer met tunen te maken hebben.

https://www.cts-chiptuning.com/chiptuning-rotterdam