linkstrategie
Image default
Eten en drinken

Geroosterde Pastinaken

Geroosterde pastinaak is het perfecte bijgerecht voor een herfstmaaltijd of een vakantiediner. Deze pastinaken worden geroosterd in boter en bouillon en vervolgens gemengd met peterselie, bieslook, knoflook en een vleugje mierikswortel.

Wat is een pastinaak?

Pastinaken zien eruit als grappige witte wortels, wat logisch is – ze zijn leden van de wortelfamilie. Ze hebben een zoete, milde, aardse smaak die helemaal van henzelf is. Je kunt ze eigenlijk rauw eten, maar koken verbetert hun smaak en textuur.

Hoe kies je de beste pastinaak?

Zoek naar pastinaken die klein zijn in plaats van vlezig. Grote pastinaken kunnen vezelig zijn, kleinere zijn malser en hebben een betere smaak.

Pastinaak is het lekkerst in de koude maanden, herfst tot winter.

Hoe pastinaak klaar te maken om te koken?

Schil pastinaken zoals je wortelen zou doen. Snijd eerst het smalle uiteinde van de pastinaak af. Snijd vervolgens het brede uiteinde in de lengte in vieren, zodat u de vezelige kern kunt uitsnijden en verwijderen, indien nodig. Soms is de kern niet erg hard of ontwikkeld en hoeft u deze niet te verwijderen.

Pastinaken verkleuren als ze worden gesneden en langer dan een uur of twee worden bewaard. Om het bruin worden van gesneden pastinaken te minimaliseren, koelt u ze in water met een scheutje citroensap.

Ingrediënten

  • 1 1/2 pond pastinaak, geschild en in staafjes van 2 1/2 inch gesneden
  • 4 theelepels extra vierge olijfolie
  • 1/3 kopbouillon (natriumkalkoenbouillon, kippenbouillon of groentebouillon)
  • 3 eetlepels ongezouten boter, verzacht
  • 4 theelepels uitgelekte, gebottelde mierikswortel
  • 1/2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
  • 1/2 eetlepels gehakte bieslook
  • 1/2 klein teentje knoflook, fijngehakt

Methode

1.    Verwarm de oven voor op 405 ° F

2.    Kruid de pastinaken:

In een grote braadpan met zijkanten niet meer dan 5 cm hoog, gooi de pastinaak met de olijfolie, zout en peper.

Voeg de bouillon toe, dek af met aluminiumfolie.

3.    Rooster de pastinaken:

Rooster, roer een of twee keer, tot de pastinaken zacht zijn en de bouillon is verdampt of geabsorbeerd, 20-45 minuten (afhankelijk van hoe mals de pastinaken zijn om mee te beginnen). Controleer regelmatig om te voorkomen dat ze papperig worden, vooral als ze later moeten worden opgewarmd.

4.    Mierikswortel-kruidenboter maken:

Meng de zachte boter met de mierikswortel, peterselie, bieslook en knoflook en breng op smaak met zout en peper.

5.    Dienen:

Meng de warme geroosterde pastinaken met de mierikswortel-kruidenboter om te serveren.

Let op: Haal de lekkerste pastinaak online bij Aardappelshop.