linkstrategie
Image default
Energie

Kan je zelf een Perilex aansluiten?

De één is al wat handiger aangelegd dan de ander. Ben je een echte doe-het-zelver? dan weet je vast en zeker je weg wel tussen alle elektrische klusjes die je thuis kan uitvoeren. Als je het toch op veilig wil spelen, kan je ook een professionele service inroepen. Sommige klusjes liggen namelijk niet zo voor de hand, bijvoorbeeld een perilex aansluiten. Een lamp vervangen of een wasmachine installeren lukt vast wel, maar een perilex stekker is toch iets wat je minder vaak nog ziet. Wat moet je er dus allemaal over weten?

Wat de perilex aansluiting anders maakt

Een perilex aansluiting is een stekkersysteem, net zoals die van het kaliber die bijvoorbeeld aan je wasmachine hangen. Het is een stekker die ontworpen is om drie-fasen wisselstroom te voeden aan apparaten, maar je ziet ze vandaag de dag steeds minder en minder verschijnen binnenshuis. In plaats daarvan zijn ze eerder gebruikt in winkels en horeca. Dat komt dat er allerlei standaarden zijn binnen Europa, de meeste huishoudapparaten gebruiken dus allemaal dezelfde soort stekker en stopcontact. Het probleem? Een perilex stekker heeft niet twee, maar vier pinnen en past dus niet op een ‘gewoon’ stopcontact!

Zelf een perilex aansluiten of niet?

Wie een beetje handig is met de klassieke stekker aansluiting  kan zich, na er wat over bij te lezen, vast wel weg weten met een perilex. Maar het probleem is juist dat ze bijna niet meer binnenshuis gebruikt worden, één van de weinige huishoudapparaten dat het nog gebruikt is een inductie kookplaat. In plaats daarvan worden ze voornamelijk gebruikt in industrie, horeca en winkels.  en daar wil je waarschijnlijk het risico niet nemen om het zelf te installeren. Daarom trommel je toch best een professionele vakman op om de installatie tot een goed einde te brengen.