linkstrategie
Image default
Aanbiedingen

Een veilige nachtrust

Het is niet altijd gemakkelijk om een pasgeboren baby ’s nachts goed aan te kleden. Als jouw baby te warm gekleed is, kan hij oververhit raken en gaan zweten. Op andere momenten worden ze ’s nachts koud wakker en gaan ze schreeuwen. Vooral baby’s hebben veel slaap nodig – tussen de zestien en achttien uur per nacht – voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, dus het is belangrijk om ze goed aan te kleden.

Dus, hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn baby goed gekleed is? Wat zijn de voordelen van een slaapzak baby en waar moet ik op letten bij het kiezen van een maat babyslaapzak? Welke maat babyslaapzak is de juiste voor mijn kind?

Waarom bieden slaapzakken meer veiligheid?

Veel ouders hebben het al meegemaakt: het ene moment is je baby warm, veilig en gelukkig. Het volgende moment heeft je baby het dekentje afgetrapt en ligt onbedekt in bed.

In het ergste geval kan de deken zelfs over het hoofdje van de baby glijden, wat kan leiden tot een gevaarlijke warmteontwikkeling. Als de deken helemaal van je baby afglijdt, kan je kindje het snel koud krijgen, met een groter risico om ziek te worden. Vooral in de eerste maanden zijn babyslaapzakken daarom een goed idee, omdat je nooit bang hoeft te zijn dat ze van je baby afvallen.

Bovendien helpen slaapzakken om je kind veilig op de rug te houden. Hoewel een slaapzak voldoende ruimte biedt om in te wriemelen, beperkt hij toch de bewegingsvrijheid van je baby tot op zekere hoogte. Dit maakt het moeilijk voor je baby om in de gevaarlijke buikligging te rollen.

Hier zijn alle voordelen van slaapzakken op een rijtje:

 • vermindert het gevaar van warmteophoping en het hoofdje van de baby wordt bedekt

 • schuift niet op en neer en kan niet over het hoofdje van de baby schuiven

 • blijft altijd op de juiste plaats, zelfs wanneer de baby schopt

 • biedt bescherming en veiligheid

 • helpt je baby om in een veilige rugligging te slapen

 • houdt jouw baby optimaal warm

 • biedt voldoende vrije ruimte voor kleine bewegingen

 • verschillende maten babyslaapzakken voor verschillende leeftijdsgroepen

 

Waarom bewegen baby’s ’s nachts zo veel?

Zeer jonge baby’s zijn lichamelijk ongecoördineerd. Schoppen in hun slaap kan hen helpen om hun motorische vaardigheden te verfijnen en is dus geen reden tot bezorgdheid.

Baby’s doorlopen ‘snachts verschillende slaapfasen, maar omdat ze die nog niet zo goed aan elkaar kunnen koppelen, worden ze vaak wakker en beginnen ze te huilen en te bewegen bij de overgang van de ene slaapfase naar de volgende.

Bovendien zijn de dromen van kinderen levendiger dan die van volwassenen. Baby’s verwerken en bewaren ’s nachts de ervaringen van de dag en bewegen terwijl ze dat doen. Omdat baby’s over het algemeen lichte slapers zijn, worden ze van nature vaker wakker omdat ze honger hebben, eenzaam zijn of omdat hun luiers vol zitten.

Het is dus heel normaal dat je baby ’s nachts beweegt, misschien zelfs begint te grijnzen of probeert uit te reiken en naar dingen te grijpen. Dit is zelfs goed voor de lichamelijke ontwikkeling van jouw baby. Zorg er wel voor dat je baby zich tijdens het slapen niet op zijn buik omrolt en dat hij in rugligging blijft.

Babyslaapzak – Welke maat heeft mijn baby nodig?

Een babyslaapzak kan jouw kind helpen om ’s nachts veilig en gezond te slapen. Maar om ervoor te zorgen dat de slaapzak voldoende bescherming biedt, moet je de juiste maat kopen. Dus, welke maat babyslaapzak is de juiste voor mijn baby?

Je moet altijd de juiste maat kopen en de slaapzak pas vervangen als je kind eruit gegroeid is.

De juiste maat babyslaapzak vindt je hier:

 • Een slaapzak van 70 cm is geschikt voor baby’s tot 6 maanden. Deze maat kan zelfs door jongere baby’s worden gedragen, maar wij raden aan dat de baby minstens vier kilo weegt. Jouw baby kan deze slaapzak dragen tot hij of zij 70 cm groot is. 

 • Een slaapzak van 90 cm is geschikt voor baby’s tot 18 maanden. Deze maat is geschikt voor baby’s tussen de 70 en 90 cm lang. 

 • Een slaapzak van 110 cm is geschikt voor baby’s tot 48 maanden. 

Slaapzakken kunnen ook een goede keuze zijn voor iets oudere kinderen. Daarnaast zijn de slaapzakken in verschillende stoffen te verkrijgen. Denk maar aan een katoenenslaapzak of een gemaakt van kunststof.