linkstrategie
Image default
Hobby en vrije tijd

Alles wat je moet weten over bijenwas!

Heb je wel is gehoord van bijenwas en weet je eigenlijk niet zo goed wat bijenwas is? Dan is het zeker een aanrader om verder te lezen in dit artikel. Hier kom je alles te weten over bijenwas. Wat is bijenwas, hoe wordt bijenwas gemaakt, welke soorten bijenwas zijn en welke toepassingen heeft bijenwas. De antwoorden op deze vragen lees je verder in dit artikel.  

Wat is bijenwas hoe wordt het gemaakt?

Bijenwas is een speciaal product dat door bijen wordt gemaakt om de raten mee te bouwen. Een bijenraat is een zeshoekige cel die zich bevind in de bijenkast. Deze raten worden gebruikt als opslag voor de stuifmeel en de honing van de bijen. Bijenwas is een stevig product dat voor veel verzorgingsproducten wordt gebruikt. Dit komt omdat het product bepaalde voordelen heeft voor de haren en voor de huid van de mens. Bijenwas heeft bijvoorbeeld een hoog gehalte aan vitamine A. Verder heeft bijenwas ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan het zodoende de huid van de mens bij bepaalde kwalen kalmeren. Voor het haar is de bijenwas ook goed, omdat de hoofdhuid en de haarzakjes worden gevoed met de eigenschappen. Dit zou in theorie ook er voor kunnen zorgen dat de haargroei wordt bevorderd en haaruitval zodoende kan voorkomen.

Kleuren bijenwas

Er bestaan verschillende kleuren bijenwas. De gele en witte kleur komen het meest voor als we het hebben over bijenwas. Wit ook wel kleurloos komt als de was direct uit de bij komt en nog niet andere toevoegingen heeft gehad. De bruine en gele kleur krijgt het doordat de bijen bepaalde pollen en propolis toevoegen aan de was.

Wanneer is de bijenwas zuiver?

Aan zuivere bijenwas komen is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden. Dit komt omdat het aantal imkers aan het dalen is. Dit zorgt ervoor dat bijenwas met bepaalde kunstwas wordt gemengd om sneller te kunnen verkopen. Dit is natuurlijk niet wat je wilt als klant. Daarom is het goed om op de geur en het breukvlak te letten. De zuivere geur is niet al te sterk en heeft daarbij een lichte zoete geur. De manier van breken geeft ook weg of je zuivere bijenwas koopt of niet. De breuk van zuivere bijenwas glanst niet en heeft een schuine breuk.

Toepassingen

Er zijn verschillende producten waar bijenwas voor gebruikt wordt. Dit zijn veel cosmeticaproducten, zoals lippenbalsem, maar er zijn ook andere toepassingen. Een bekende toepassing is de bijenwas kaars. Deze kaarsen zien er gezellig uit en brengen bij het branden een frisse zoete lucht. Deze kaarsen kan je in veel verschillende vormen en maten krijgen. Je kan bijvoorbeeld een bijenwas kaars krijgen in de vorm van een hartje of een bijenkorf. Je kan zelf ook bijenwas kaarsen maken. Dit is niet heel moeilijk, maar het vergt wel een aantal stappen. Zo moet je eerst de vorm gaan bepalen. Dit doe je door een mal en je kan ook een glazen potje gebruiken. Ten tweede plaats je de lont in het potje en voeg je de bijenwas toe en laat je die smelten. Super simpel en hartstikke leuk.

Gerelateerde artikelen

6 dingen waar elke jongen van droomt