linkstrategie
Image default
Winkelen

112 Haaksbergen

Haaksbergen is een klein dorp in de provincie Overijssel, vlakbij de Twentse steden Almelo en Enschede.

Het dorp is afgelopen decennia flink gegroeid, maar bezit nog steeds authentieke gebouwen en monumenten uit de 17de eeuw. Eén van de meest bezochte monumenten in Haaksbergen is het 112 monument.

Het 112 Monument

Het 112 monument is een prachtig bronzen beeld met een hoogte van 3,75 meter. Het beeld bestaat uit vier personen, een man, een vrouw, een kind en een politieman. Het is geplaatst ter ere van de 115 inwoners en hulpverleners die gestorven zijn tijdens de ramp in februari 1943 in Haaksbergen. De ramp ontstond door een aanslag op een trein vol oorlogsgoederen, waarbij veel mensen het leven lieten.

 

Het monument staat op een kleine plek met een mooi uitzicht op het dorp. Het is een rechthoekige plaat waarop het monument staat met daaromheen een bijzondere beplanting. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en op het monument zelf.

 

De verhalen

Sinds de bouw van het monument in 1949, is het een populaire plek geworden voor bezoekers. Het beeld staat symbool voor het verhaal van Haaksbergen waarbij 115 mensen om het leven zijn gekomen door de ramp in 1943. De verhalen rondom het monument worden nog steeds verteld en worden door de lokale bevolking bewaard.

 

Het monument is ook een populaire plek voor toeristen en er komen veel bezoekers naar het monument toe. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het verhaal dat met het beeld wordt verteld. Elke dag gaan er verschillende bezoekers naar het monument om de geschiedenis van Haaksbergen te bezoeken en te leren.

 

Het verleden vieren

Op 6 februari herdenken de inwoners van Haaksbergen de 115 slachtoffers die bij de ramp in 1943 om het leven zijn gekomen. Op deze dag wordt er een speciaal evenement georganiseerd rond het monument, waarbij mensen de geschiedenis van Haaksbergen kunnen leren kennen. Er zijn verschillende activiteiten, waaronder de live muziekoptredens, lezingen en andere evenementen. Er is ook een speciale openbare plek, waar mensen verschillende kunst- en culturele exposities kunnen bezoeken.

 

Het monument is een symbool van het verleden van Haaksbergen. Het is een plek waar mensen kunnen leren over de geschiedenis van het dorp en kunnen herdenken wat er in 1943 is gebeurd. Het is ook een plek waar mensen het verleden kunnen vieren en waar toeristen een unieke ervaring kunnen beleven.

 

Conclusie

Het 112 Monument in Haaksbergen is een belangrijk monument voor de lokale bevolking. Het is een plek waar mensenheugenis wordt bewaard en waar mensen hun verleden kunnen vieren. Bezoekers en toeristen kunnen het beeld bezichtigen en tegelijkertijd de geschiedenis van het dorp leren kennen. Met de 112 Haaksbergen website kun je alles leren over dit bijzondere monument in het kleine dorp Haaksbergen.

.