linkstrategie
Image default
Onderwijs

Geef elk kind van je school een cultureel zelfportret

Waar staan kinderen van jouw school als het om cultuur gaat?

Kinderen en cultuur, het is een gegeven dat niet meer weg te denken is uit onze huidige maatschappij. En terecht! Net zoals cultuur en kunst een verrijking is in het leven van volwassenen, zo ervaren kinderen eveneens dat kunst iets leuks en leerzaams is. Het aanbod van kunst, en dan met name ook van kunst voor kinderen, is zo groot, dat je misschien het spreekwoordelijke bos door de bomen niet meer ziet. Wat wil je op school aanbieden en hoe ga je je leraars hierbij betrekken? Als uitgangspunt kun je voor elke klas per jaar een aantal workshops kinderen organiseren. Dan stelt zich weer de vraag: hoe ga je jaar na jaar elk kind opvolgen in zijn beleving van cultuur?

Bied elk kind een cultureel zelfportret aan

Een cultureel zelfportret? Het klinkt alvast heel mooi. Maar wat is het precies? Het cultureel zelfportret is een soort paspoort dat elk kind draagt en waarin wordt beschreven hoe het met kunst en cultuur omgaat. Op basis van een vragenlijst wordt er nagedacht over de beleving van kunst. Wat is je vroegste herinnering aan cultuur? Hoe vaak ga je nu naar film, theater, concert, tentoonstelling…? Van welke domeinen in cultuur hou je het meest? Het zijn slechts enkele vragen waarmee het kind komt tot zijn of haar cultureel zelfportret. Daarbij wordt ook een soort planning gemaakt: welke culturele zaken ga je in de eerstkomende tijd nog doen? Dit zelfportret wordt opgesteld zoals het kind het zelf wil. Het kan een collage maken op papier, een voorstelling op computer of een filmpje maken voor YouTube bijvoorbeeld.

Het cultureel zelfportret in stand houden, hoe doe je dit?

Als onderwijsinstelling speel je een grote rol in het zelfportret van je leerlingen. Dit zelfportret is een levend iets, het verandert voortdurend. Het is dan ook belangrijk om er regelmatig aandacht aan te besteden. De lessen lichamelijke opvoeding, muziek of tekenen kunnen hier volledig bij betrokken worden. Daarnaast zijn er heel wat leuke workshops die je samen met een extern bedrijf kan organiseren. Laat de kinderen kennismaken met andere dansen, een anders soort tekenen of schilderen of een ander type van lichaamsbeweging dan ze in de lessen gewend zijn. Capoeira dansen, tekenen met een printerpen of balletdans… de mogelijkheden van workshops zijn onuitputtelijk. Laat je begeleiden door experts en laat je school een bron van inspiratie zijn voor de kinderen.

https://kleinkunstig.nl