ma. aug 2nd, 2021
Linkstrategie

Dat het radiolandschap aan het veranderen is, staat al een aantal jaar vast. Het aantal radio’s dat wordt verkocht neemt af en de speciaalzaken verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Ondanks dat het aantal radio’s afneemt wordt er toch nog veel radio geluisterd. Dit komt omdat het luistergedrag verandert.

Waar men vroeger, in de jaren vijftig tot en met de eeuwwisseling nog regelmatig met het gezin naar de radio luisterde of de radio aan het staan op de achtergrond luistert men tegenwoordig voornamelijk naar de radio tijdens het autorijden. Het aantal luisteraars is tijdens de ochtend- en avondspits het hoogst. Daarnaast staat de radio ook vaak aan in openbare ruimtes en in winkels en horecagelegenheden.

Een andere grote verandering is dat men tegenwoordig niet meer via de traditionele kanalen radio luistert, maar steeds vaker gebruikmaakt van moderne kanalen om naar populaire radiostations als q music live te luisteren. Men luistert bijvoorbeeld steeds vaker online via een radio, bijvoorbeeld door een app te gebruiken op de telefoon, tablet of Smart TV. Zo geven luisteraars aan in het openbaar vervoer vaak hun smartphone te gebruiken om radio te luisteren en gebruiken winkels en horecagelegenheden steeds vaker een computer of TV met internetverbinding om radiostations te streamen.

Mede door deze verandering neemt ook het aantal online streamdiensten toe: veel radiostations bieden via hun website een manier aan om online te streamen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een zogenaamde shoutcast of door een online programmaatje om muziek mee af te spelen. Daarnaast neemt ook het aantal zogenaamde radioportals toe, waar men op één website meerdere tientallen of zelfs honderden verschillende radiostations kan beluisteren. Een goed voorbeeld hiervan is radioguide.fm. Hier kan men per land of per genre verschillende radiostations selecteren en gelijk via de website zelf beluisteren.

Voor meer info : hier klikken

Door