ma. aug 2nd, 2021
Linkstrategie

Als je een tandarts bent ken je deze termen wel. Als je ooit een grotere ingreep hebt gehad aan het gebit zul je de termen ook wel kennen aangezien je waarschijnlijk op een van deze afdelingen bent geweest. Ken je de termen niet? Dat zou heel goed kunnen, en dat zal ik in dit artikel dan ook uitleggen.

Implantologie is eigenlijk een zijtak in de tandheelkunde. Je hebt tandartsen die hier in zijn gespecialiseerd, maar er zijn ook speciale locaties die alleen dit soort ingrepen doen. De ingrepen die zij doen zijn onder andere het inbrengen van een implantaat kies. Soms moeten tanden worden vervangen door een implantaat wat dus een vervangde tand of kies is. Deze implantaten worden na plaatsing voorzien van een kroon, brug of een overkappingprothese. Een implantaats lijkt op een soort schroef en lijkt ook op een kunstwortel die op de plek geplaatst kan worden waar een tand of kies verloren is gegaan. Iedere tandarts of kaakchirurg mag deze behandeling doen maar er zijn dus wel specialisten in het doen van deze ingrepen.  

Een endodontoloog voert met name een complexe wortelkanaalbehandeling uit. Als een behandeling niet geheel goed is gegaan, of als de tand of kies niet goed is genezen kan een tweede behandeling worden ingezet. Niet elke tandarts kan deze behandeling  doen aangezien het een zijtak is waar extra kennis voor nodig is. Er is dus aanvullende kennis nodig die wordt gegeven tijdens een drie jarige opleiding na de tandartsopleiding.  Als er een ziekte in de tandzenuw is zal de endodontoloog hier een diagnose voor stellen en zal de behandeling uitvoeren.

De bovengenoemde ingrepen zijn overigens naast de standaard tandartsbezoeken de meest voorkomende ingrepen als het gaat om de tanden en kiezen. Alleen de verstandskies trekken komt vaker terug omdat bijna iedereen hier mee te maken gaat krijgen.

Voor meer info : hier klikken

Door